Het klinkt misschien eenvoudig, maar we durven te stellen dat meer dan de helft van kokend Nederland niet op de hoogte is hoe je een ui snippert! In deze post, die onderdeel is van onze kook tips blog, willen we je graag laten zien hoe je dat doet zonder behulp van een uiensnijder. Een uiensnijder is een hulpmiddel, maar je kunt het prima zonder af! Een scherp mes is voldoende!

De ui

Een ui is eigenlijk een plant uit de narcisfamilie en heeft van nature twee kanten. De bovenkant, waar de plant uitgroeit en de onderkant, waar de wortels zitten. De onderkant houdt de ui bij elkaar. Dit feitje houden we in het achterhoofd als we beginnen met snipperen.

Snipperen

Voordat je begint met snipperen, pel je de ui, door de buitenste schil er af te halen. Dit kan met je handen, maar ook met behulp van een mes.

Snijd de bovenkant van de ui af. Deze kan wat verkleurd zijn. Dan begint het snijwerk!

Maak in de lengte sneetjes van de bovenkant tot de onderkant. Let op dat je niet doorsnijdt, dit is de truc! De bodem moet intact blijven zodat je in diverse richtingen kleine partjes maakt.

ui lengte gesneden

Snijd de ui vervolgens ook in de breedte door tot de onderkant.

ui breedte snijden

Draai de ui en snijd de ui zoals je gewend bent. Begin met snijden aan de bovenkant van de ui en snijd richting de onderkant van de ui; met mooie kleine snippers tot gevolg!

ui snijden

Het kontje kun je apart in kleine stukjes snijden of weggooien.

ui snijden kontje