Over het algemeen kan gesteld worden dat tapas gerechtjes gezond zijn. Tapas wordt veelal gemaakt op basis van pure ingrediënten zoals vis, zeevruchten, vlees en groenten. Het bevat daardoor geen toegevoegde suikers of geharde vetten.

Hoe zit het met vet in tapas?

Tapas gerechtjes kunnen vaak vet zijn. Denk maar aan gebruik van worst en kaas in tapas. Er wordt vaak nog gedacht dat vetten slecht voor ons zijn. Dat was de veronderstelling in de jaren ’50 en ’60. Fabrikanten speelde hierop in door light varianten van hun producten op de markt te brengen. Het vet werd uit de producten gehaald zodat er een variant ontstond met minder (of geen) vet.

Door vet uit de producten weg te halen werd echter ook de smaak uit de producten gehaald. Om de producten lekker te maken werd er suiker aan de producten toegevoegd. De laatste decennia is echter uit steeds meer onderzoeken naar voren gekomen dat suikers de grote boosdoeners zijn van overgewicht en welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Suiker bestaat uit twee suiker moleculen: fructose en glucose. Het is gebleken dat te veel fructose de oorzaak is van diabetes type 2. In dit artikel over diabetes type 2 lees je er alles over.

Olijfolie

Denk je aan de Spaanse keuken dan denk je automatisch aan olijfolie. Dit wordt in Spanje gebruikt voor de bereiding van koude tapas. Daarnaast is het geschikt om in te bakken of om in te frituren.

Olijfolie is erg gezond. Er zijn tientallen plantaardige oliën verkrijgbaar, olijfolie is echter de enige plantaardige olie waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Olijfolie is dan ook één van de voedingsmiddelen in het Mediterrane dieet welke voor de gezondheidsvoordelen van dit type dieet zorgt. Dit naast het veelvuldig gebruik van vette vissoorten. Daarnaast zijn omega 3 vetzuren goed voor het cholesterol. Door regelmatig olijfolie te gebruiken daalt het slechte LDL cholesterol en stijgt het goede HDL cholesterol. Een ander gezondheidsvoordeel van olijfolie is dat het helpt om de bloeddruk te verlagen.

Als je voor je de bereiding van je tapas gerechten olijfolie nodig hebt gebruik dan altijd extra vierge olijfolie. Dit is olijfolie van eerste en koude persing. Hierdoor profiteer je maximaal van de gezondheidsvoordelen van olijfolie omdat de antioxidanten niet aangetast zijn door verhitting. En voor je tapas gebruik je uiteraard het beste Spaanse olijfolie. Dit heeft een wat andere smaakbeleving dan Italiaanse of Griekse olijfolie en past daardoor simpelweg beter bij de Spaanse tapas gerechtjes.

Vette vis

Bij tapas vis gerechten kom je vaak zalm, sardientjes en ansjovis tegen. Deze vette vissoorten zijn rijk aan, de voor onze gezondheid belangrijke, omega 3 vetzuren. Vette vis is rijk aan DHA en EPA vetzuren, deze vetzuren uit de omega 3 familie zijn misschien de belangrijkste vetzuren voor ons lichaam. De DHA en EPA vetzuren helpen de bloeddruk te verlagen en houden onze vetstofwisseling gezond. Een gezonde vetstofwisseling is belangrijk voor een gezond cholesterol. EPA en DHA vetzuren beschermen tevens de bloedvaten tegen infecties. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd.

Walnoten

In tapas gerechten kom je ook walnoten tegen. Net zoals olijfolie en vette vis zijn walnoten een goede bron van omega 3 vetzuren. Daarnaast bevatten walnoten voedingsvezels welke helpen voor lagere bloedsuikers en lagere waarden van het slechte LDL cholesterol.

Knoflook

Ofwel, de smaakmaker in veel tapas gerechten. Knoflook is één van de voedingsmiddelen welke het Mediterrane dieet zo gezond maken. Knoflook staat er om bekend dat het helpt bij het verlagen van het slechte LDL cholesterol. Daarnaast is knoflook belangrijk bij het verlagen van de bloedsuiker. Een laag bloedsuiker is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen. En met een laag bloedsuiker blijven we makkelijker op gewicht.

Een hoog bloedsuiker zal namelijk betekenen dat het lichaam veel insuline moet aanmaken. Indien er veel insuline in het bloed zit dan gaat het lichaam vet vasthouden en vet opslaan. Om te voorkomen dat we aankomen is het daarom belangrijk dat de bloedsuiker niet te hoog op loopt na het eten van de maaltijd.

Groenten

In tapas gerechten vind je vaak groenten terug. Denk maar aan de tomaatjes en de (gevulde) paprika’s. Groenten zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Ze zijn samen met fruit onze voornaamste bron van vitamines, mineralen en antioxidanten.

Een ander, vaak onderschat, gezondheidsvoordeel van groeten zijn de voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig om het spijsverteringskanaal gezond te houden en ze helpen bij het reguleren van de bloedsuiker. Voedingsvezels vindt je in groenten, fruit, noten, granen en zaden.

Eiwitten

Eiwitten zijn ook in veel tapas gerechten terug te vinden. Voedingsmiddelen in tapas zijn rijk aan eiwitten zijn vlees, vis, ei, kaas en noten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Onze lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Daarnaast spelen eiwitten vaak een rol bij de aanmaak van hormonen.

Het voordeel van eiwitrijk voedsel eten is dat het ons een langdurig vol gevoel zal geven. Dit omdat eiwitten maar traag verteren. Omdat we langdurig een vol gevoel na de maaltijd zullen hebben zijn we minder snel geneigd om naar tussendoortjes te gaan grijpen. Dit is weer belangrijk om makkelijker op een gezond gewicht te blijven.