Print Options:

Traditionele Tzatziki

Yields1 Serving

De mediterraanse keuken maakt veel gebruik van bijgerechten en dips. Een van de populairste yoghurt dips is tzatziki. Tzatziki wordt vaak gegeten bij gegrild vlees, maar past ook erg goed bij gegrild brood als ciabatta of Turks brood. Het lijkt erg op het Turkse cacik en haydari, waarin bijvoorbeeld geen komkommer wordt gebruikt maar witte kaas en de dille wordt vervangen door munt. We beschrijven hier het traditionele tzatziki recept, geïnspireerd door Griekse sterrenchef Akis Petretzikis.

tzatziki

Voor 500 ml
 1 komkommer
 350 g Griekse yoghurtUitgelekte. Bij voorkeur Kri Kri, voor dik stevige en romig eindproduct
 2 Witte wijnazijnEetlepels
 3 Eetlepelsolijfolie
 2 Knoflooktenen
 pepernaar smaak
 Zoutnaar smaak
 10 g Dillevers, gesneden
 MuntblaadjeEventueel der decoratie
1

komkommer schillen

Schil de komkommer.

2

Rasp de komkommer en doe de geschilde komkommer in een schaal.
Voeg 1 theelepel witte wijn azijn toe en een beetje zout. Roer het geheel door met een lepel.

3

knoflook

Doe vervolgens drie eetlepels olijfolie in een kopje en knijp hierin twee knoflooktenen fijn. Eventueel kun je de knoflook en olijfolie ook in de blender doen om het goed met elkaar te vermengen.

4

Pak een nieuwe kom en doe hier de Griekse yoghurt in. Dit wordt de basis van de saus. Voeg hier de knoflook/olie mix aan toe en maal een beetje zout en peper over de saus. Voeg daarna de laatste twee eetlepels witte wijn azijn toe en roer het geheel door tot het gemengd en romerig is.

5

persen komkommer

Pak een derde schaal en plaats hierin een theedoek. Kiep de geraspte komkommer op de theedoek. Knijp het geheel uit, zodat het sap uit de komkommer geknepen wordt. Dit is belangrijk, want zo blijft de structuur van de tzatziki behouden.

6

Voeg de uitgeknepen komkommer bij de yoghurt saus.

7

dille gesneden

Snijd de dille in fijne stukken.

8

tzatsiki

Voeg de dille ook toe aan de saus en roer het geheel nogmaals goed door. Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak. Schep de saus over naar een mooi schaaltje om te serveren.

Eet smakelijk!

Tip
9

Serveer deze koude tapas met een muntblaadje

10

Lekker bij o.a. (gegrild) vlees als keftedes of stukjes stokbrood.