Truffelmayonaise

Truffelmayonaise werd altijd ervaren als een dure en chique mayonaise. Tegenwoordig kom je het bij veel meer restaurants en eetcafés tegen. Daarnaast is het heel gemakkelijk om zelf te maken. Hiervoor zal je eerst een basis mayonaise moeten maken. Vervolgens kan hier een truffelmayonaise van gemaakt worden. Hiervoor heb je een truffelingrediënt nodig, zoals verse truffel, truffelconcentraat of truffelolie. Het voordeel van de laatste twee is dat deze langer houdbaar is. Doordat je enkele druppels nodig hebt, is het tevens voordeliger.
Ingrediënten mayonaise

We leggen je uit hoe je een gewone mayonaise kunt maken, om er vervolgens een truffelmayonaise van te maken. Je hebt nodig:

  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • Klein beetje citroensap

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders heb je de kans dat de mayonaise gaat schiften.

Bereiding

Doe de eidooiers samen met wat zout en peper in een kom. Klop ze los. Voeg de azijn, mosterd en een kwart van de olie toe. Mix dit met een mixer – op de laagste stand – door elkaar – zodra er een homogene massa ontstaat. Vervolgens kan de rest van de azijn er langzaamaan bij gegoten worden. Net zolang tot de juiste dikte ontstaat. Dit is naar eigen voorkeur. Voeg hier het truffelextract aan toe. Voor meer of minder smaak kun je variëren met de truffelextract en de hoeveelheid mosterd, peper, zout en citroensap. De mayonaise is in de koelkast ongeveer 4 weken te bewaren. Zorg dat de mayonaise goed is afgesloten.