Afdrukopties:

Zoete aardappel balletjes

Opbrengsten1 portie

Ben je liefhebber van zoete aardappel? Of heb je het nog nooit geprobeerd? In beide gevallen is dit recept dan de moeite waard! Met deze lekkere gebakken zoete aardappel balletjes heb je een heerlijk zijgerecht of hapje op tafel staan. De bereiding kost een half uurtje, maar ingewikkeld is het niet. PS. serveer je het als een hapje? Dan kun je ze voorzien van een laagje poedersuiker. Smullen maar!

zoete aardappel balletjes

Voor c.a. 25 balletjes
 700 g zoete aardappelen
Om op smaak te brengen
 1 el Komijnkruiden
 50 g Suiker
 0,50 el Zout
 1 el Gerookte paprikakruiden
 Pepersnufje
Voor het paneren
 225 g (Rijst)meel (175 gram door de puree, 50g om de buitenkant van de balletjes van een laagje bloem te voorzien)
 1 el bakpoeder
Voor het bakken
 0,50 l Zonnebloem- of arachideolie
Optioneel
 PoedersuikerLekker als je de balletjes als hapje op tafel zet
1

Warm een pan met water op op het fornuis met ongeveer een pinkje water in de pan.

2

Schil de zoete aardappel en snijd deze in grove stukken. De grove stukken zorgen ervoor dat de aardappel sneller gaart.

3

zoete aardappel balletjes

Zodra het water kookt, voeg je de zoete aardappel toe aan de pan met water. Kook de aardappelen gaar in c.a. 15 minuten.

4

zoete aardappel balletjes

Giet na 15 minuten het water af en pureer de aardappelen. Voeg de bloem toe samen met suiker, bakmeel en de kruiden. Meng het geheel goed door elkaar.

5

Het is belangrijk dat de puree licht droog is. Is het nat? Voeg dan nog wat (rijst)meel toe. Laat de puree afkoelen tot het een temperatuur heeft bereikt dat je het met je handen kunt vastpakken.

6

zoete aardappel balletjes

Doe wat meel op je handen om te voorkomen dat de puree plakt. Vorm vervolgens gladde balletjes ter grote van kastanjes. Voorzie daarna de buitenkant van een dun laagje meel, zodat ze minder plakkerig zijn.

7

Verhit een bodempje olie in een steelpan. Frituur de balletjes voor 3-5 minuten en laat ze uitlekken. Doe niet te veel in een keer in de pan om te voorkomen dat ze tegen elkaar aan komen. De balletjes beginnen van de buitenkant krokant te worden en te drijven als ze klaar zijn.