Afdrukopties:

Pizzadeeg

Opbrengsten1 portie

Het maken van zelfgemaakte pizza's wordt steeds populairder! Ook steeds meer mensen hebben een echte (hete!) pizzaoven in de tuin staan. Leuk voor de sfeer, maar nog veel leuker om van te genieten met vrienden en/of familie. De sleutel tot een succesvolle pizza is een goeie bodem! Het deeg kun je zelf maken, maar dit vergt wel wat oefening! We beschrijven in dit recept hoe je te werk gaat! PS. de 'echte' kok werkt met zijn handen, maar je kunt ook de keukenmachine gebruiken.

pizzadeeg maken

Wat je nodig bent voor pizzadeeg
 500 g bloemb.v. farina 00
 350 ml waterlauw
 16 g zout
 20 g verse pizzagist
1

Meng circa 10% van de bloem met het water zout en gist en roer dit door elkaar.

2

Meng het water/bloem mengsel met de rest van de bloem.

3

Kneed het mengsel voor een paar minuten om de gluten te maken. Het voelt plakkerig aan: probeer snelle korte kleedbewegingen te maken.

4

Kneed het mengsel tot een bal. Leg de bal in een kom en bedek met een dampige theedoek en laat de bol +- 2 uur rusten.

5

De bal is nu ongeveer 2x zo groot geworden. Verdeel de bal in 2 gelijke porties en kneed elke portie tot een bal. smeer wat olijfolie op je handen en wrijf de olie over de deegballen. Leg de de deegballen op een schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal). Leg de schaal met deegballen weg en laat ten minste 6 uren rijzen op kamertemperatuur. Langer kan ook. In Italië is worden de deegballen tot wel 24 of 36 uur gerezen.