Print Options:

Catalaanse flan – Crema Catalana

Yields1 Serving

Crema Catalana is de Catalaanse flan variant op de Franse crème brûlée en behoort tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken. Een typisch custardachtig Spaans recept met gebrande suiker als toplaag. Het recept is in Spanje erg populair en zeker het proberen waard. Het recept is goed een dag van te voren te maken.

Crema Catalana lijkt erg op Crème Brûlée maar er zijn een aantal verschillen. Crème Brûlée wordt op smaak gebracht met vanille, waar Catalana op smaak wordt gebracht met kaneel en/of citroen. Daarnaast bestaat Brûlée uit room in plaats van melk. Ook wordt er een heel ei gebruikt in de bereiding van Brûlée, in tegenstelling tot alleen het ei-geel bij de Catalana.

crema catalana

Ingrediënten voor twee middelgrote tapas pannetjes (11 cm diameter)
 100 g suiker+ daar boven op wat extra voor de topping
 3 eidooiers
 500 ml melk
 0,50 citroengeraspt
 1 kaneelstokje
 maizenaeen grote eetlepel
 muntblaadje eventueel
Bereiding
1

catalana eidooier

Doe 100 gram suiker in een kom. Scheid het ei en voeg de eidooiers toe aan de kom. Mix het geheel.

2

Los de maizena op in een klein beetje water en zet dit aan de kant. Schaaf de helft van een citroen met een kaasschaaf.

3

Voeg de maizena, kaneel, citroen toe aan de kom. Klop dit allemaal goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg daarna al kloppend de melk toe.

4

Doe het mengsel in een pan en laat de pan zachtjes en al roerend opwarmen op laag vuur. Blijf roeren tot er een dikke vla ontstaat.

Haal op dit moment de kaneelstok uit de vla.

5

Giet de vla in schaaltjes en laat deze 10 minuten afkoelen op het aanrecht, tot het stopt met dampen. Zet het daarna in de koelkast onder een plasticfolie, om te voorkomen dater een velletje op komt. Laat het daar in ieder geval 4 uren staan, zodat het goed opgestijfd is.

Toplaag
6

crema catalana grill

Haal de schaaltjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Voordat je de Crema Catalana serveert, moet er een toplaag gemaakt worden. Dit doe je door een suikerlaagje boven op het gerecht aan te brengen met een lepel.

7

crema catalana

Karameliseer vervolgens de suikerlaag met een brulee brandertje. Serveer de Crema Catalana warm. Garneer eventueel met een muntblaadje.

Alternatief
8

Als je geen brander hebt, kun je de schaaltjes ook vlak onder de grill van de oven plaatsen. Zet de oven op grillstand en blijf er bij staan. Dit werkt naar onze ervaring minder goed, omdat het hele gerecht warm wordt.