Een gezellig avondje tapas eten in een goede tapasbar is altijd leuk, maar nu het coronavirus zijn intrede heeft gedaan, is de horeca al een tijdje dicht en is dit dus helaas niet meer mogelijk. Een tapasavond moeten we daarom maar naar huis verschuiven! Wat ook leuk is, is een keer geen Spaanse tapas te maken, maar allerlei hapjes van andere keukens. Hieronder 5 alternatieve tips voor Spaanse tapas.

Gefrituurde oesterzwammen met gochujangsaus

Voor het eerste gerechtje duiken we de Koreaanse keuken in. Wat sambal is voor de Indonesische keuken, dat is gochujang voor de Koreaanse keuken. Gochujang is een pasta van rode peper en gefermenteerde sojabonen en wordt in veel gerechten gebruikt. Bij deze “tapas” dient de gochujang als dipsaus bij deze gefrituurde oesterzwammen[1] . De oesterzwammen krijgen enorm de structuur van chicken wings of kipnuggets na het frituren. Echt een aanrader!

Indonesisch gekruide cashewdip

We blijven nog even hangen in Azië voor de tapas. Een goed stuk versgebakken brood is altijd lekker bij het avondeten. Daar hoort natuurlijk een lekkere tapenade of dip bij. Deze Indonesisch gekruide cashewdip is weer eens iets anders dan een olijventapenade of aioli. Zoals de naam al doet vermoeden is de dip gemaakt van cashews en zijn er typisch Indonesische kruiden gebruikt: gemalen korianderzaad, gember, laos en kurkuma. Overigens ook een goede tip voor als je een keer wat anders op brood wilt dan hummus.

Caribische loempia’s met pittige ananasdip

Deze tapas is een fusion van de Aziatische en Caribische keuken. Caribische loempia’s bestaan immers niet, maar de loempia is een leuk concept waar je makkelijk andere vulling in kan doen dan alleen maar typische Aziatische ingrediënten. Deze Caribische loempia’s zijn gevuld met zoete aardappel, paprika, (vegan) gehakt en Caribbean spice. De Caribische keuken is de Caribische keuken niet als er geen pittig element in zit. De loempia’s zijn dan ook te dippen in een pittige ananasdip met madame jeannette.

Gevulde harissa-aubergine met munt-tahindressing

Voor de volgende tapas vliegen we naar wat dichter bij huis. Deze gevulde aubergines hebben typische Noord-Afrikaanse smaken. De aubergines, die je makkelijk klaarmaakt in de oven, zijn namelijk ingesmeerd met harissa. Ze zijn gevuld met (vegan) gehakt, kikkererwten en amandelen. Een ander typisch Noord-Afrikaans ingrediënt is tahin: sesampasta. De tahin is samen met verse munt gebruikt voor een nootachtige maar toch frisse dressing.

Gevulde portobello met hazelnoot, bosbes en munt

Gevulde portobello’s zijn een klassieker en meestal worden ze gevuld met kaas of risotto. Houd je van vernieuwende recepten? Dan is dit recept voor gevulde portobello’s echt wat voor jou. De grote paddestoelen zijn gevuld met parelcouscous, hazelnoot, bosbes en munt.

De frisse smaken van bosbes en munt vormen een mooi contrast tegen de portobello en hazelnoten.