Als je thuis aan tafel zit, dan sta je er waarschijnlijk niet vaak bij stil hoe je eetgewoonten tot stand zijn gekomen en dat is eigenlijk best interessant! Eetgewoonten komen namelijk enerzijds tot stand door het je omgeving of het land waar je in woont en anderzijds je cultuur en opvoeding. Hieraan vast hangt ook het tijdstip van dineren.

Traditioneel gezien worden Nederlanders bestempeld als nuchtere eters, die in soms een snackje halen, lunch bestellen of uit eten gaan, maar doorgaans vaak zelf koken. Als we koken, dan bestaat het diner in overdreven zin uit een schep piepers, groente en een portie met vlees. De vrouw kookt het vaakst en om een uur of 18.00 of 18.30 is het tijd om aan te vallen.

Omringende landen en Europa

Als je meer naar het zuiden van Europa trekt, dan zie je een verandering in de gewoonten. Zo eet men in Spanje vaak tapas, waar naast eten vooral gezelligheid centraal staat: gezellig bij de kletsen met wat vrienden en bekenden. In Nederland is deze manier van eten ook steeds populairder aan het worden.

High Tea

Op gebied van hapjes en gezelligheid wint ook high tea in Nederland en België populariteit. Deze trend is opgekomen vanuit Engeland en is een populair invulling voor bijzondere evenementen als een babyshower, verjaardag of vrijgezellenfeest. Naast uiteraard thee, worden er op high tea’s vaak kleine zoetigheden geserveerd zoals cakejes of zandkoekjes. Ook de typische scones mogen niet ontbreken.

Je kunt een high tea zelf organiseren of je kunt ervoor kiezen om buiten de deur te treden. Op deze manier heb je er zelf geen werk van. Normaal gesproken kun je ook voorkeuren aangeven. Stel jij of je gezelschap vinden bepaalde ingrediënten niet lekker; dan kan het assortiment daarop worden aangepast. Bepaalde high tea leveranciers bieden ook de optie om een thema feest te organiseren. Bijvoorbeeld een Griekse of Spaanse high tea. Afhankelijk van het thema krijg je dan andere gerechten op tafel. Dat kan leuk zijn voor de afwisseling, om eens af te stappen van de Engelse traditionele high tea gerechten.