Wie aan tapas denkt, denkt aan Spanje. We zijn een tijdje afgeweken van de echte Spaanse tapas. Daarbij onder andere een uitstapje gemaakt naar recepten voor hapjes en bijgerechten uit Italië en Griekenland (mezedes). Toch blijven de Spaanse tapas erg populair! We willen in dit artikel graag een aantal populaire Spaanse tapas eruit lichten!

Calamaris

Calamaris zijn gefrituurde pijlinktvis ringen. Een schoongemaakte pijlinktvis is hol van binnen. Vandaar dat de gesneden pijlinktvis ringvormig is. Het is een lekker hapje en erg populair in zuid-Europese landen als Spanje en Griekenland. Je maakt ze eenvoudig zelf met olie in een steelpannetje of een frituurpan.

calamares inktvisringen

Gamba’s pil pil

Deze gamba’s zijn net iets anders dan anders! Deze pil pil gamba′s maak je met veel knoflook en rode peper. Serveer heet / al knetterend in een kokend heet pannetje.

gamba pil pil koekenpan

Tortilla de patatas

Ofwel de Spaanse omelet! Een classic die je ook eenvoudig zelf maakt.

tortilla patatas

Crema Catalana

Frankrijk kent de Cremé Brulee. In Spanje kent men een andere variant, namelijk de Crema catalana. Ook bekend als crema de Sant Josep. Een karakteristiek nagerecht uit Catalonië op basis van een crème-laag met een gecarameliseerde toplaag. Traditioneel wordt het gerecht op 19 maart gegeten, dit is de dag van Sint-Jozef.

crema catalana

Spaanse gehaktballetjes

De naam spreekt voor zich! Heerlijke Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit recept kom je mogelijk in Spanje ook tegen als albondigas. Albondigas is Spaans voor een gehaktbal.

spaanse gehaktballen albongidaz

Churros

Churros zijn typisch Spaanse snacks gemaakt van gefrituurd tarwedeeg. Ze zijn ook populair in de Mexicaanse keuken. Het kan dus zo zijn dat je churros geserveerd krijgt bij de Mexicaan. Vaak gaat het samen met ijs en kaneel of chocolade en staat het op de kaart als een nagerecht. Je kunt churros ook prima als snack op de tafel zetten, ze zijn namelijk erg lekker!

spaanse churros