Steeds meer Nederlanders letten op hun koolhydraatinname. Dat is met een legitieme reden. In de basis wordt er veel meer op voedingsstoffen gelet dan vroeger en we weten steeds beter wat de invloed is van bepaalde stoffen op ons lichaam en voor de gezondheid op de lange termijn. Er zijn een aantal diëten die erg populair zijn, waaronder het koolhydraat dieet.

Koolhydraten en dieet

Onder koolhydraten vallen suikers, zetmeel en vezels. Deze vind je terug in voeding. De gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van de energie uit koolhydraten te halen. Het is dus niet zo dat gewone inname per se slecht is. Het zijn namelijk de bouwstenen die ervoor zorgen dat je energie hebt en kunt blijven bewegen, sporten enzovoort. Boventallige koolhydraat inname is echter niet goed voor je lichaamsgewicht. Eet jij te veel koolhydraten? Dan kun je overwegen om te starten met een dieet! Om zeker te zijn wat je nu binnen krijgt, kun je een tijdje je voedingsschema bijhouden. Dit kan bijvoorbeeld met de eetmeter van voedingscentrum.

Minderen met koolhydraten

Als je bewust bent van je voedingspatroon, kun je voor jezelf een actieplan maken; ofwel je start met je zelfgemaakte dieet. Een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat het lichaam van koolhydraat-verbranding over gaat naar vetverbranding. Je moet hiervoor kritisch kijken naar het eten dat je dagelijks inneemt. Mogelijk moet je koolhydraatarme recepten bereiden met vervangers van je huidige koolhydraatvolle ingrediënten. Dat hoeft niet erg te zijn! Het vergt wel aanpassingsvermogen!

Stel je hebt een favoriet roti recept dat je graag op tafel zet. Roti is vanzelfsprekend niet koolhydraatarm. Je kunt in geval van roti de aardappelen vervangen door bijvoorbeeld wortelpeterselie!

Op internet zijn diverse websites waar je vervangers van koolhydraatrijke ingrediënten kunt vinden. Dit betekent dus niet dat je het gros van de recepten op internet niet meer kunt maken! In tegendeel; ook als je tapas recepten lekker vindt, kun je daar nog steeds van genieten, maar wellicht met net een andere samenstelling dan het oorspronkelijke recept.

Let jij al op je voeding? Zo niet, dan kunnen we je dit van harte aanbevelen. Klik hier om naar de eetmeter van het Voedingscentrum te gaan en start direct met het monitoren van je voedingsinname! Succes!