Gemiddeld eten Nederlanders zo’n 2-3 eieren per week. Ook wij van Tapasrecepten.eu zijn er gek op. Je kunt er vele kanten mee op en je vindt ze vaak terug in een van onze tapas recepten. Zo kun je ze inzetten als tapas hapje, in de vorm van gevulde eieren, maar wat dacht je van onderstaande toepassingen?

  • Gekookt ei door een salade
  • Uitsmijter
  • Gepocheerd ei
  • Roerei
  • Eiersalade

Daarnaast worden eieren ook slechts deels ingezet. In verschillende bereidingen zijn eieren nodig als basis of bindmiddel. In het ene geval het eiwit en in het andere geval de dooier. Zo gaat eiwit bij officiele tiramisu’s en is eigeel de basis voor (knoflook)mayonaise. Ook bij het bakken van cakes mag een ei niet ontbreken om te zorgen dat deze luchtig wordt. Kortom; een ei is veelzijdiger dan je denkt!

Eieren koken

Je kunt verschillende kanten op met eieren. Hoe je ze kookt, hangt af van jouw voorkeur en toepassing.

Zachtgekookt: 3 tot 5 minuten
Middelhard gekookt: 5 tot 7 minuten
Hardgekookt: 8 tot 9 minuten

Duurzaamheid eieren

Hedendaags zijn de eieren voorzien van een Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk is ontwikkeld door de Dierenbescherming om diervriendelijke producten te ondersteunen. Meer sterren betekent een betere leefomgeving. Wakker dier beschrijft de sterren als volgt:

Drie sterren Beter Leven keurmerk

Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij de Albert Heijn), Vrolijke Kip-eieren (Deen), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk. Biologische eieren herken je ook aan het Europees biologisch keurmerk (het ‘groene blaadje’) of het EKO-keurmerk. Deze kippen krijgen veel ruimte en een uitloop naar buiten.

Twee sterren Beter Leven-keurmerk

De kippen die vrije-uitloopeieren leggen met twee sterren van het Beter Leven keurmerk, hebben een behoorlijk goed leven. Zoals de naam al zegt: ze hebben een vrije uitloop en kunnen dus naar buiten.

Eén ster Beter Leven-keurmerk

De legkippen van eieren met één ster van het Beter Leven-keurmerk krijgen meer afleiding dan gangbare scharrelkippen. Ze hebben een overdekte uitloop naar buiten.

Vraag u zich af hoe het zit met eieren zonder keurmerk? Veel mensen denken dat deze dieren buiten mogen scharrelen maar helaas is dat niet zo. Deze kippen kopen nooit buiten en scharrelen met elkaar in een grote stal met duizenden soortgenoten op elkaar.

Wees dus bewust van uw aankoop.