Steeds meer onderzoeken laten zien dat vezels gezond zijn voor het menselijk lichaam. Het moet voordelen bieden als je o.a. last hebt van constipatie, maar daarnaast verminder je de kans op een hartaanval of een beroerte. Daarnaast houden ze de bloeddruk onder controle en verklein je de kans op diabetes type 2. Klinkt als tijd om meer vezels op het menu te zetten?

Wat zijn vezels en waar zit het in?

Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Je vindt vezels in diverse voedingsmiddelen, waaronder:

  • Brood (volkorenbrood bevat de meeste voedingsvezels, daarna bruinbrood)
  • Havermout
  • Groenten
  • Noten
  • Fruit
  • Kikkererwten
  • Linzen
  • Volkoren producten als pastas

Hoeveel innemen?

Voordat je meer vezels gaat innemen is het goed om te kijken hoeveel vezels je momenteel binnen krijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de eetmeter bij te houden. Deze vind je o.a. op de website van het voedingscentrum. Hierin geef je op wat je gedurende de week hebt gegeten en de website geeft aan de hand daarvan een rapport weer, waar o.a. de vezels terug komen.

Volgens onderzoek van de WHO moet je minimaal 25 gram vezels per dag eten, maar de voordelen voor je gezondheid zijn groter bij 30 gram per dag. Ook het voedingscentrum laat je een bandbreedte zien en geeft een advies of je meer of minder vezels moet innemen.

Stel ik heb een vezeltekort..

Als je te weinig vezels inneemt en je er niet eerder in hebt verdiept, dan is dat alleen maar goed; je kunt een plan maken hoe je je vezel inname kunt verhogen. Denk aan het switchen van witbrood naar volkorenbrood en het eten van volkoren pastas. Combineer dit met groente en fruit en je zit al snel op de minimale norm.

Let er bij het eten koken ook wat extra op. Als je bijvoorbeeld tapas recepten maakt, hoef je niet altijd het originele recept te volgen. Denk bijvoorbeeld aan ailoli. Stel je smeert dit normaal gesproken op reguliere toastjes; vervang deze dan door volkoren toastjes.
Letten op je voeding is niet ingewikkeld, maar het vraagt wel wat extra aandacht!

Trouwens…. Als je voedingsmeter bijhoudt, let dan ook eens op je andere voedingswaarden als het eiwit gehalte en vetten! Succes!