Wie liefhebber van lekkernijen is, is waarschijnlijk ook tegen de Mexicaanse keuken aangelopen. De Mexicaanse keuken is een mix tussen de Spaanse keuken (waar ook de tapas erg bekend is) en de Azteekse keuken.

De Azteken waren de indianen die vanaf begin veertiende eeuw tot de komst van de Spanjaarden grote delen van Mexico overheersten. Azteken maakten veel gebruik van mais. Daarnaast gebruikten ze hoofdzakelijk bonen, aardappelen, chilipeper, papajas en ananas.

Nadat de Spanjaarden overkwamen vond er een mix in de keuken plaats. De Spanjaarden brachten hun eigen ingrediënten en gewoonten mee. De Spanjaarden die overzee reisden, kwam grotendeels uit de Spaanse streek Andalusië. In Andalusië heerste ook de Moorse invloed. De moderne Mexicaanse keuken is dus een combinatie van deze oud Azteekse keuken en de Spaanse keuken.

Invloed in Europa

De Mexicaanse keuken is ook in Nederland en België in trek. Er zijn een behoorlijk aantal restaurants die zich richten op deze specifieke keuken. Je treft daar gerechten aan met bonen, tomaten, taco’s enz. Deze gerechten worden vaak gecombineerd met rijst. Mexicaanse gerechten zijn vaak licht pikant, daar men veel gebruik maakt van pepers.

Onder de warme hapjes die op terrassen worden geserveerd zijn ook Mexicaanse invloeden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan nachos en taco hapjes. Bij deze recepten wordt mais en maismeel gebruikt om chips en/of de taco schelp te maken – heel kenmerkend!

Typische gerechten en dranken

Als je naar een Mexicaans restaurant gaat, kom je daar een aantal populaire dranken en gerechten tegen:

  1. Tortilla’s: een plat ongezuurd brood op basis van mais. Vaak gevuld met bonen en of vlees en sla.
  2. Nacho’s: eigenlijk een tex-mex recept. Tortilla chips belegd met o.a. kaas en ui, guacamole en pepers.
  3. Tequila: sterke drank gemaakt van agave tequilana bladeren.  
  4. Salsa’s: saus op basis van rouwe ingrediënten. Voorbeelden ervan zijn guacamole salsa en tomatensalsa Pico de Gallo. Salsa’s zijn goed te combineren met Mexicaanse nacho’s, taco’s en tortilla’s.
  5. Taco’s: kleine gevouwen tortilla’s.
nacho's
Een van de populairste Tex-Mexicaanse hapjes: nacho’s!