High tea is in Nederland en België populair. Maar de oorsprong ligt daar niet! De term komt uit Engeland en het is eigenlijk een maaltijd aan het einde van de dag. High tea dateert uit 1840, waar Anna, de zevende hertogin meerdere soorten thee geserveerd kreeg met hapjes. Deze hapjes waren typisch Engelse hapjes waaronder sandwiches, bonen, ham en cake. De high tea werd later in Engeland pas populair onder de arbeiders.

High tea in Nederland

Als je kijkt naar de high tea in Nederland, dan is dit heel wat anders dan de high tea van Engeland. Veel bed and breakfasts en restaurants geven er een eigen draai aan. De ’tea’ wordt ook vaak weg gelaten en/of vervangen door koffie, want niet iedereen is liefhebber van thee. In de essentie gaat het er om dat er lekkere hapjes worden genuttigd en het gezellig is! Net als het eten van tapas recepten, gaat het bij high tea’s met name om de gezelligheid. De gerechten zijn wel verschillend! Uiteraard vind je de Spaanse tapas er niet terug: als je op een high tea bent, kom je veel zoetigheden tegen, waaronder scones; warm brood met bijvoorbeeld jam. De hapjes worden in kleine porties geserveerd. Vaak kom je ook een etagere tegen op high tea’s; een plateau met meerdere etages waarop je de hapjes kunt tentoonstellen!

Zelf een high tea organiseren

Ben je van plan om zelf een high tea te organiseren? Zorg dan allereerst dat je thee, koffie en/of frisdrank in huis hebt! Niet iedereen lust thee. Met de gerechten kun je eindeloos variëren, zelfs in combinatie met tapas gerechten van deze site! Denk aan:

Houd rekening met een ieders voorkeuren en eventueel allergieën, zodat er voor elk wat wils op tafel staat! Succes met organiseren en maak er een leuke high tea van!