Goede keukenmessen zijn onmisbaar in de keuken. Ook als je tapas recepten maakt! Je maakt er dagelijks gebruik van. Voor goede messen betaal je een aanzienlijke prijs. Daarom des te meer reden om er zuinig mee om te gaan. Maar hoe doe je dat? We vertellen je in deze blogpost daar graag meer over.

Ondergrond

Allereerst is de ondergrond waarop je snijdt erg belangrijk. Een werkblad van je keuken moet altijd beschermd worden als je gaat snijden. Je gaat niet direct met je mes snijden op een aanrecht. Beschermen van je werkblad kan met verschillende soorten snijplanken; van plastic, hout of glas. Het laatste kunnen we niet aanraden. Hout en plastic snijplanken worden het meest gebruikt. Als je ons vraagt wat het beste is; dan adviseren wij hout. Hout is zacht en brengt het minste schade toe aan je mes.

Snijmethode

Als je klaar bent met snijden, wil je de gesneden ingrediënten wegschuiven van de plank. Doe je dit nu zonder te letten met welk deel van het mes je het doet? Dat is goed nieuws, want je kunt dit het best met de achterkant van het mes doen. De voorkant van een mes moet vooral scherp blijven, omdat deze als eerst in contact komt met een ingrediënt. Hierdoor blijft je mes langer scherp.

Afwassen

Goede messen kun je beter niet schoonmaken in de vaatwasmachine. Je mes raakt vaak andere zaken waardoor deze stomp/minder scherp kan raken. Daarnaast kan je mes nat blijven staat waardoor deze kan gaan roesten. Als je waarde hecht aan je mes, dan maak je deze met de hand schoon!

Slijpen

Wellicht een no-brainer, maar door je mes te slijpen houd je deze scherp. Dit kan met een hulpmiddel voor slijpen als je niet gevorderd bent. Ben je wel gevorderd? Dan kun je je messen vlijmscherp maken met een wet-stone.