Ben jij een (beginnende) thuiskok? Of eet jij liever makkelijk? Wist je dat koken meer voordelen biedt dan alleen een lekkere maaltijd? We leggen je graag uit waarom! Des te meer reden om de handen uit de mouwen te steken en een lekkere tapas te maken! Als je kinderen hebt, is het ook voor hen erg leerzaam om aan te sluiten.

Hoezo is koken leerzaam?

  • Als je begint met het koken van een gerecht, moet je begrijpen wat je gaat maken. Welke stappen zijn essentieel en welke ingrediënten zijn nodig. Het niet (in juiste hoeveelheid) toevoegen van ingrediënten kan er voor zorgen dat je gerecht niet in te nemen is! Begrijpelijk lezen is essentieel!
  • Voor het maken van het gerecht ben je ingrediënten nodig. De ingrediënten moeten in huis gehaald worden en vers blijven. Daarnaast kan het zijn dat je een recept maakt dat bestaat uit meerdere gangen en/of meerdere sauzen en bijgerechten. Dit vergt organisatievermogen en timing! Het is een kunst om meerdere gerechten op temperatuur te houden en er ook nog eens wat lekkers van te maken!
  • Daarnaast moet er afgewogen en gerekend worden. Hoeveel ben je nodig? Dat is afhankelijk van het aantal personen aan de tafel, maar ook van de ingrediënten die je gebruikt.

Bovenstaande klinkt eenvoudig, maar probeer de complexiteit maar eens te verhogen door meerdere gangen te serveren. Je zult zien dan dit best wat focus vergt!

En als je met kinderen kookt

In geval dat je met kinderen kookt, kunnen we allereerst adviseren om iets te maken wat de kinderen lekker vinden! Dat stimuleert om mee te doen!

Laat eventueel ook je kind het boodschappenlijstje maken en neem ze mee om boodschappen! Betrek ze in het rekenwerk en laat ze zien dat eten koken lekker en gezond is!

En als het klaar is….. Wat is er nou leuker dan de kinderen hun creatie te laten serveren! Smullen en genieten maar!

Wil je meer weten over eten koken en inspiratie opdoen? Er zijn diverse mooie kookboeken met lekkere recepten en leuke weetjes, die ook voor kinderen interessant zijn!