Als je een thuiskok bent, dan kom je zo nu en dan eureka momenten tegen! Weer een mooie oplossing voor een praktisch probleem. Of weer nieuwe inspiratie opgedaan bij het maken van jouw tapas gerecht! Wat is er nou mooier dan al wat tips te ontvangen, zodat je de struggle voor kunt zijn! We gaan in deze blog post reeks met enige regelmaat tips toevoegen. Je zou denken; zijn er zoveel tips te delen? Wij hebben er nu al tientallen verzameld! Dus naar ons idee: jazeker! We hopen dat deze tips je helpen in de keuken en dat je ze met plezier leest! Laten we beginnen.

Tip 1. Lees het recept voordat je begint

Dit is wellicht een van de beste tips die we kunnen geven. Vaak mislukt een gerecht, omdat je de ingrediënten niet in huis hebt, of een stap hebt overgeslagen of verkeerd is geïnterpreteerd. Het helpt je niet alleen de juiste dingen te doen, maar het geeft je ook direct een totaal beeld van de bereiding, zodat je kunt inspelen op de timings. Wat belangrijk is als je meerdere gerechten bereidt.

Tip 2. Houd je messen scherp

Scherpe messen zijn alleen gevaarlijk als je ze niet goed gebruikt! In de keuken is het fantastisch om met goed gereedschap te werken. De meningen zijn verdeeld, maar men zegt dat de kans zelfs groter is om je zelf te snijden met een stomp mes dan met een scherp mes! Omdat je kracht moet zetten en ruwer te werk moet gaan, waardoor de kans op ongelukjes groter wordt.

Je kunt je (koks)mes scherp houden met een slijpsteen. Durf je het niet zelf aan? Breng ze dan weg naar de specialist. Een vrij eenvoudige tussenweg is een 3-steens messenslijper.


Tip 3. Vul de pan niet te veel

Ongeacht of je aan het bakken of aan het koken bent; doe niet te veel ingrediënten in 1 pan! Met name met koekenpannen loop je het risico dat je gaar aan het stomen bent, in plaats van bakken. Ook met koken heb je kans dat je voedsel aanbrandt als er niet voldoende water in de pan zit in verhouding tot de ingrediënten.

Tip 4. Maak tussendoor schoon

Schoonmaken is een van de minst leuke klusjes die bij koken om te hoek komt kijken. Ben je nu een persoon die alles in de gootsteen verzamelt om achteraf schoon te maken? Probeer jezelf aan te leren direct schoon te maken na gebruik. Je hebt dan vaak minder last van aankoeksel in de pan en houdt het werkblad ruim voor de verdere bereiding! Daarnaast scheelt het je achteraf werk. Tussen het koken door heb je vaak wachttijd die je prima voor de schoonmaak kunt benutten.

Tip 5. Vries restanten in

Recentelijk hebben we hier een artikel over geschreven. Jaarlijks gooien we als Nederlanders tientallen kilo’s aan voedsel in de prullenbak. Vries restanten in voor een beter milieu en bespaar kosten. Dit gaat prima voor de meeste kliekjes en restanten groenten en vlees!