Recentelijk schreven we een blogpost over voedsel verspilling in het huishouden. Als het over eten koken gaat, is het vaak een tweestrijd. Je wilt niet voor elk wissewasje naar de winkel, dus neemt bepaalde zaken op voorraad. Maar wat is nou handig om op voorraad te nemen en wat niet? In dit topic willen we je graag onze visie met je delen.

Wij vinden vooral kruiden in de basisvoorraad belangrijk. Kruiden geven smaak aan voedsel en accentueren bepaalde tonen die in je voedsel aanwezig zijn. Als je de basiskruiden hebt, kun je die ook mixen om bijvoorbeeld kruiden voor gehakt te maken. Zo ben niet overal aparte potjes voor nodig.

Daarnaast is een basisvoorraad handig als je tapas wilt maken zonder pakjes en zakjes. Door ingrediënten op voorraad te hebben is de drempel lager om meer tijd in de keuken te besteden en zo gezond te koken. Houd echter altijd de houdbaarheid in ogenschouw om bederf te voorkomen!

Meel

Meel is de basis voor veel recepten. Denk aan roux voor rundvleeskroketten of deegbodems. Daarnaast kun je het gebruiken om ervoor te zorgen dat deeg niet aan je werkblad kleeft. Meel is goed houdbaar als de verpakking afgesloten is.

Kruiden

De meeste recepten breng je op smaak met zout en peper – de meest voor de hand liggende kruidenpotjes. Maar daarnaast mogen ook de volgende basiskruiden niet ontbreken: paprikapoeder, knoflookpoeder, laurier, komijn, gemberpoeder, kerriepoeder, kaneel, chilipoeder, cayennepeper, gedroogde peterselie, gedroogde rozemarijn, gedroogde bieslook, gedroogde tijm en gedroogde oregano.

Vetten en olie

In tegenstelling tot bij koude tapas, moet je bij warme tapas altijd verhitten. Hetzij in de oven of in de pan. Varieer met roomboter, kokosolie en olijfolie. Olijfolie en roomboter is geschikt voor relatief lagere temperaturen (tot 180 graden). Wil je warmer, bijvoorbeeld om te frituren? Gebruik dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of Arachideolie.

Bouillon

Bouillon is de basis voor o.a. soepen en sauzen. Bouillonblokjes of fond in een pot zijn een uitkomst en goed houdbaar. Gezonde varianten zonder toevoegingen en suikers zijn te vinden in de natuurwinkel.

Heb jij nog aanvullingen op deze blog post? Laat het ons weten via Facebook of via de contactpagina!