Voor een aantal recepten, waaronder aioli, moet je de een ei scheiden. Je bent aioli namelijk alleen het eigeel nodig, en niet het eiwit. Weet je niet hoe dit moet? Of gaat het je niet zo goed af? Dan geven we middels deze blogpost graag wat extra informatie!

Eieren scheiden handmatig

Er zijn verschillende manieren om de eieren te scheiden. Je kunt gebruik maken van een hulpmiddel, of je doet het handmatig met behulp van de eierschalen. Hoe je handmatig de eieren scheidt willen we je graag uitleggen.

Maak het ei voorzichtig kapot door deze op de rand van een kom of pan de tikken. Breek het ei open en zorg dat je twee ei-schillen hebt. Giet het eigeel van de ene schil naar de ander schil, totdat al het eiwit verdwenen is. Vang het eiwit op in een bakje/kom.

Als je alleen het eiwit wilt hebben, let dan op dat er geen eigeel achterblijft in het eiwit. Als je eiwit wilt opkloppen, dan mag er geen druppel eigeel bij zitten.

Scheiden door middel met een petfles

Een alternatief is het eigeel op te zuigen met een pet-fles. Ofwel een lege frisdrank fles, of in ons geval een fles met olijfolie. Je pakt twee borden en breekt het ei in bord 1. Door ‘te zuigen’ met de fles, haal je het eigeel uit het ei. En ‘blaas’ je het eigeel uit in bord 2.

Eierscheider

Is het handmatig scheiden niets voor jou? Gebruik dan een hulpmiddel als de onderstaande eierscheider.

PS. als je alleen het eigeel nodig bent, kun je prima het eigeel bewaren! Het is zonde om dit weg te gooien. Bak er bijvoorbeeld nog een lekker eitje van!