Op deze website vind je veel tapas recepten. Ze zijn verschillend van oorsprong. Sommige recepten zijn van oorsprong Nederlands, sommigen Grieks, maar een groot deel is Spaans. Eigenlijk, als je naar de originele tapas kijkt, bestaat alleen de Spaanse tapas! De oorsprong van tapas ligt namelijk in Spanje waar het ook hedendaags nog reuze populair is.

Onder de term tapas verstaan wij op deze site echter; kleine gerechtjes, die te delen zijn met een groep. Omdat er talrijke andere gerechten zijn die ook prima kleine vorm te serveren zijn. We willen we ons daarom niet beperken tot puur de Spaanse varianten. Maar waar ligt nou de oorsprong van deze populaire tapas?

Waar komt tapas vandaan?

Er doen verschillende verhalen de ronde. Naar ons inziens het meest aannemelijk verhaal gaat over Koning Alfonso. Het verhaal, wat zich afspeelt rond het jaar 1250, zegt dat de deze koning Alfonso “El Sabio” altijd iets te eten moest hebben om te voorkomen dat de wijn te snel naar het hoofd zou stijgen. Hij at vrijwel altijd in kleine porties.

Men plaatste de Spaanse tapas bovenop de rand van de kan met wijn die men geserveerd kreeg. Zo voorkwam men dat de vliegen in de wijn of het bier vielen. Vroeger was het anders gesteld met de hygiëne. Je kunt je oorstellen dat van hedendaagse restaurants was geen sprake. Men at vaak bij een herberg, waar de paarden en schapen in de naastgelegen stal stonden te bivakkeren. Op deze wijze bedekte (tapada) men de wijn en daarmee onstond het woord: tapas.

Uiteraard was in die tijd een Spaanse tapas niet een gewikkeld gerecht. Het was doorgaans een stukje ham of chorizo of kaas dat men gebruikte.

Kern van de verhalen

Het klopt dat het niet precies bekend is hoe de tapas zijn ontstaan. Er zijn veel variaties die erg op dit verhaal lijken. Wat in elk verhaal wel naar voren komt is dat:

  •  Tapas werden genuttigd in kleine proporties
  • Men de noodzaak zag om iets tot zich te nemen om te voorkomen dat de wijn/bier niet tot het hoofd stijgt
  • Tapas werd gebruikt om de wijn/bier te beschermen voor de insecten

Eetgewoonte Spanje

Als je in Spanje tapas eet, kom je er achter dat het niet alleen draait om het eten. Het belangrijkste is het samenzijn met je vrienden, familie of naaste. Men eet tapas vaak staande zodat men de vrijheid heeft om met een ieder te praten. Daarnaast eet men vaak tapas als tussendoortje, zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het avondeten.
Samengevat:

  • Geniet van het moment, met je vrienden, collega’s of familie
  • Eet rustig, een tapas eet je niet als je haast hebt
  • Geniet van het eten
  • Bestel in kleine hoeveelheden (dus geen ‘racion’, wat een grote portie is)
  • Eet staand