Als je wilt beginnen met het maken van tapas, dat best een uitdaging zijn. Dit is sterk afhankelijk hoe vaak je normaal gesproken in de keuken staat. Sta je niet vaak in de keuken? Dat hoeft dan helemaal niet een ramp te zijn. Want net zoals kinderen leren fietsen met vallen en opstaan, geldt dit ook zo voor koken. Het is een vaardigheid die je moet oefenen en des te meer je kookt, des te handiger je er in wordt. Daarnaast vind je op website’s als deze talrijke tapas recepten, met een stappenplan, zodat je in ieder geval voorbereid te werk kunt gaan.

Hoe beginnen?

Als je thuis tapas wilt maken, is het handig om te beginnen met het zoeken van een gerecht. Maak een inschatting hoe handig je bent in de keuken en wat voor soort gerechten jij, maar ook je publiek lekker vinden. Zo houdt de een van tapas met vis en de ander van tapas met vlees. Als je mensen aan tafel hebt, die niet van vlees houden, dan kun je vegetarisch tapas recepten maken.

Kies een aantal gerechten uit en denk na over het aantal tapas gerechten die je gaat serveren. Het is leuk om meerdere rondes/gerechten op te dienen. Bij warme tapas kan dat wat nauw steken, want je wilt niet dat het gerecht koud is als je het serveert. We adviseren daarom om een combinatie te maken tussen diverse koude tapas en warme tapas. De koude tapas kun je vaak al van te voren klaar maken. Daarnaast is het efficiënt om warme tapas gerechten uit te zoeken die qua bereidingstijd ongeveer even lang zijn, zodat je de bereiding tegelijkertijd kunt doen.

Wat ben je nodig?

Per tapas recept kun je zien welke ingrediënten je nodig bent. Deze haal je vanzelfsprekend bij de supermarkt en of de slager en de groenteboer. In veel gevallen ben je daarnaast een aantal basis dingen nodig:

Hoe maak ik het een succes?

Als je met een groep aan het eten bent is het al snel gezellig! Probeer het eten op een mooie manier te serveren. Dat wil zeggen; op een mooie plank of bord, eventueel met wat standaard aanvullingen als kaas, olijven, of druiven.

Tapas spiesjes laten zich in de basis mooi serveren. Denk aan een stokje met tomaat, mozzarella en basilicum. Als je hier een aantal van hebt, kun je deze mooi tentoonstellen door ze bijvoorbeeld in een cirkel te leggen.

Probeer tapas op te fleuren door deze de garneren met b.v. verse kruiden. In de vorm van; een paar blaadjes munt op de tzatziki of gesneden basilicum over de soep (net voordat je deze serveert).

Wil je meer weten rondom het tapasplank maken? Lees ons topic hierover!

We wensen je erg veel succes met je tapas avond!