Tapas zijn erg populair in Spanje, maar ook in Nederland en België kom je diverse tapas restaurants tegen. Daarnaast kun je bijna niet om de tapas bakjes voor ‘3 voor 5 euro’ heen, die in de supermarkt liggen. Supermarkten spelen in op de razend populaire tapas! Maar wie zich verdiept in verschillende kleine gerechten, loopt tegen een interessant feitje aan. De Spaanse tapas is niet alleen!

Zo kent Italië kleine gerechten onder de noemer antipesti of antipesto. En in het midden oosten, Noord Afrika en Griekenland kom je de zogenoemde mezze tegen (ook wel mezedes genoemd). Hoewel onze website gaat over tapas recepten, willen we ons niet beperken tot Spaanse tapas gerechten. Ook de mediterrane keuken kent bijvoorbeeld enorm veel heerlijke kleine gerechten/hapjes die we je niet willen weerhouden. Om deze reden zul je deze ook tegenkomen op onze website en zijn we naarstig op zoek naar nieuwe, lekkere, initiatieven.

Over tapas is op deze website al veel geschreven. Maar waar ligt de oorsprong van de mezze en antipasti en wat zijn de verschillen? Wij willen je met dit artikel er graag meer over vertellen.

Mezze / mezedes

Mezze is net als tapas al eeuwenoud. De oorsprong van Mezze ligt volgens verhalen in Perzie en is hedendaags nog steeds erg populair in o.a. Turkije, Griekenland, Cyprus en landen in het Midden Oosten. De eetstijl en sfeer rondom Mezze is vergelijkbaar met Tapas. Het zijn kleine gerechtjes die geserveerd worden als toevoeging bij een drankje (wijn, ouzo, raki, etc.), met als doel om gezellig/sociaal samen te zijn.

De bereiding van mezze is vergelijkbaar met tapas; simpel en erg lekker!
Mezze wordt als starter geserveerd, maar ook als diner. Populaire mezze gerechten zijn cacik, baba ghanoush, tabbouleh, hummus, falafel, tzatziki, dolmades, Taboulé (salade uit Libanon) en böreks.

Antipasti

Antipasti vindt zijn oorsprong in Italië. Deze wordt in tegenstelling tot mezze en tapas vaak als een echt voorgerecht gezien. Ook pasta’s als lasagne vallen in Italië onder de voorgerechten! Dus om mee te starten voorafgaand aan de daadwerkelijke maaltijd. Traditionele antipasti bevatten onder andere vlees, olijven, geroosterde knoflook, ansjovissen, kazen, pepperoni, champignons en peperoncini,

Recepten

Helaas kunnen we onze website niet heel snel vullen met (nieuwe) heerlijke mezze en antipasti recepten. Dit heeft er mee te maken dat we de kwaliteit van de recepten hoog willen houden.

We hopen je de komende weken te kunnen verrassen met de eerste heerlijk recepten uit het mezze-pallet! Daarnaast maken we – als het aanbod van de recepten groter wordt – een aparte categorie voor mezze en antipasti, zodat er snel gefilterd kan worden.

We wensen je veel kookplezier toe! PS: heb je een voorstel voor een goed recept? Deel deze gerust met ons via (de) Facebook (chat) of laat je suggestie achter via het contactformulier.