Wat is het?

In veelal Franse kookboeken kom je bouquet garni tegen. Een bouqet garni is een zoals de naam doet vermoeden, werkelijk een boeket: een verzameling verse of gedroogde kruiden om bouillon en saus op smaak te brengen. Een klassiek bouquet garni bestaat uit tijm, peterselie en laurierblad.

Hiervoor ben je verse kruiden nodig, die je samen bindt met een stukje keukengaren. Het is belangrijk dat je garen gebruikt die geschikt zijn om mee te koken. Keukengaren is speciaal smaakloos touw, wat geen kleurstof en pluisjes afgeeft.

Hoe werkt het?

Je doet de bouqet garni in de pan zodra je deze aan de kook brengt. Zodra je bouillon of saus klaar is, haal je het bosje er zo weer uit. Als je vaak gebruik maakt van een bouqet garni, kun je ook overwegen om de kruiden in een thee-ei mee te koken. Dit is een ei, waar je normaal gesproken theekruiden in doet en vervolgens in heet water weekt. Deze eieren zijn goed reinigbaar en daardoor erg lang bruikbaar.

Hoeveel kruiden gebruiken?

Houd voor tien liter soep een bos zo dik als je pols aan. Voor een sausje gebruik je minder kruiden; ongeveer een bosjes zo dik als je vingers. Maak de bouquet garni altijd kort voor gebruik klaar. De aromastoffen in groenten, kruiden en specerijen vervliegen snel. Zo haal je de maximale aroma’s uit de kruiden.

Waarbij gebruik je het?

In de praktijk wordt een bouqet garni meestal gebruikt bij bouillons en stoofpotten en in mindere mate bij het maken van sausen. Zo vind je het in onze recepten onder andere terug in het recept voor kroketten.

Probeer het eens uit en eet smakelijk!

bouqette garni